Til hovedsiden
  Heim  >  Nytt 2019  2018  2017  2016  2015  2014  2013  2012  2011  2010  2009  2008  2007  2006  2005  2004 
 Des  Nov  Okt  Sep  Aug  Jul  Jun  Mai  Apr  Mar  Feb  Jan 

Nytt Nov 2012

Norske jødar i 1942
Mandag 26.

Bella Blu på Mono
Tirsdag 20.

Tradisjon med song og tekst
Mandag 19.

Deeyah pris av Norsk PEN
Torsdag 15.

Latinamerikansk i Oslo
Mandag 5.

Satirisk meisterskap og varme
Søndag 4.

Novemberfestival
Torsdag 1.

Torsdag 15. November 2012

Deeyah pris av Norsk PEN

Norsk-pakistanske Deeyah, fødd i Oslo 1977, byrja tidleg ein artist-karriere møtt med truslar og trakassering frå norske miljø. PEN, ein organisasjon for ytringsfridom, har gjeve henne Ossietsky-prisen for 2012. Deeyah er artist og organisator. Her er prestentasjonen frå PEN:
«Deeyah, en kritikerrost musikkprodusent og prisbelønt menneskerettighetsaktivist, er kjent for sin frittalende støtte til kvinners rettigheter, ytringsfrihet og fred. Hun ble født i Oslo i 1977 og ble signert som artist av et plateselskap i en alder av 13 år.   Hennes talent ble anerkjent allerede fra åtte-årsalderen og hennes første soloalbum ble utgitt i 1992. CDen var en fusjon av klassiske pakistanske inflytelse og moderne påvirkninger og fikk svært positive kritikker. Men det norsk-pakistanske miljøet kritisert hennes familie for å støtte hennes musikalske karriere. De følte det var upassende for en ung muslimsk kvinne å fremføre musikk.

Familien fortsatte å støtte henne til tross for økt press og trusler grunnet hennes hyppige tilstedeværelse i media. Til slutt ble Deeyah truet direkte da flere menn forsøkte å bortføre henne fra skolen for å »snakke med henne«. Et år senere ble Deeyah angrepet på scenen og sprayet med pepperspray mens hun opptrådte. I en alder av 17, etter fortsatt trakassering og frykt for sin families og sin egen sikkerhet, forlot Deeyah Norge og etablerte seg i Storbritannia.

Deeyah fortsatte å jobbe som musiker og artist og samarbeidet med en rekke artister, musikere og produsenter fra mange musikalske sjangere - fra pakistansk folkemusikk til nordindisk klassisk musikk , vestlig jazzmusikk, elektronika og listepop. I 2006 sluttet hun å opptre og fokuserte virksomheten på musikk- og filmproduksjon. Hun igangsatte prosjekter som kombinerte lidenskapen for kunst og aktivisme og utvidet sin kunstneriske uttrykk til å inkludere film og digitale medier, alt drevet fram av engasjementet for menneskerettigheter og sosial aktivisme.

Deeyah grunnla Sisterhood, et prosjekt utviklet for å styrke unge muslimske kvinner gjennom å oppmuntre til aktivitet på tvers av kunstneriske disipliner. I samarbeid med Freemuse co-produserte hun den kritikerroste CDen «Listen To The Banned» som inneholder musikk fra og framføres av musikere fra Asia, Afrika og Midt-Østen som har opplevd forfølgelse og sensur eller som er blitt fengslet for sine kunstneriske uttrykk. Hun etablerte veldedighetsorganisasjonen AVA, en pedagogisk organisasjon for kunst og multimedia, opprettet for å arbeide for ytringsfrihet og menneskerettigheter. Det primære målet til AVA er å støtte og oppmuntre marginale stemmer og samtidig se nærmere på ulike former for undertrykkelse og hva slags løsninger man trenger, spesielt når det gjelder kvinner og ungdom fra etniske minoriteter.

Deeyah leder også sitt eget musikk-, kunst- og filmselskap med en sosiale profil - FUUSE - og hun har nylig produsert og regissert sin første internasjonalt anerkjente dokumentarfilm, «Banaz A Love Story», der hun fokuserer på fenomenet æresdrap i innvandrer-miljøer i Europa.»